De cocina criolla (Creoolse Keuken) is ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla. De Spaanse invloed is aanwezig door het gebruik van rijst, citroenen, en sinaasappels. Yuca is een inheemse knolachtige groente in de vorm van een grote wortel die gekookt of gebakken kan worden, en malanga is een met grote bladeren knolachtige groente zoals taro.

De gerechten worden gekruid met knoflook en uien. Een veelvoorkomend gerecht aangeboden in Cubaanse restaurants is carne asada (geroosterd vlees), puerco asado (geroosterd varensvlees), of carne de cerdo (varkensvlees). 
Staatsrestauranten zullen ook carne de res (rundvlees), picadillo (gehakt), en arroz con pollo (kip en rijst). Ajiaco is een karakteristieke stoofpot met vlees, knoflook, en groente. Congri oriental (rijst gekookt met rode kidney bonen) werd ge´ntroduceerd door Franse plantagehouders uit Ha´ti tijdens de 19e eeuw. In Oriente word het moros y cristianos (rijst met zwarte bonen) genoemd, een gerecht dat vaak is vergeleken met de raciale mix in Cuba zelf.